Sæsonen 2024 er slut, og Albinus Frø har lukket for salg. Vi åbner igen d. 28. december 2024.
  • Håndpakkede kvalitetsfrø
  • Stort udvalg
  • Sæsonbutik

Om Albinus Frø

 

Jeg hedder Tine Albinus Ørberg. Af uddannelse og profession er jeg journalist og gennem mange år kommunikationsrådgiver. Derudover har jeg i de seneste 30 år plejet en stigende glæde og interesse for have.

Jeg har samlet mine praktiske erfaringer så forskellige steder som i en baggård i New York, på et enkesæde på Sydsjælland og dernæst gennem 13 år i en forvalterbolig på et gods, ligeledes på Sydsjælland. Fra sommeren 2014 har jeg forlagt residensen til en gammel købmandsgård i Rønne på Bornholm, hvor udearealerne byder på både en skøn brolagt gårdsplads og en mindre ’walled garden’ – en muromkranset have med et lunt og beskyttet miljø.

I mine første år som haveejer, såede jeg som de fleste andre haveejere: jeg købte nogle poser frø, mestendels af sommerblomster, og såede dem – med større eller mindre succes. Mit gennembrud kom, da jeg et år glemte at klippe mine få, men flotte staude-riddersporer ned efter blomstring. De fik lov til at sætte frø, og da jeg ville klippe ned hen på efteråret, slog det mig som synd at smide alle de små, kantede frø på komposten. I stedet lavede jeg en rille på et bart sted i køkkenhaven og dryssede frøene i. Stort set uvidende om, hvordan staudesåning fungerede, satte jeg en pind i jorden og gik vinteren i møde uden at tænke mere over de små, sorte frø. Året efter havde jeg hundredvis af små ridderspore-planter, og året efter igen blomstrende riddersporer, som jeg kunne fordele rundt i haven med løs hånd. I mængder som jeg aldrig ville have haft råd til at købe på planteskolen.    

Riddersporerne blev min øjenåbner ind til frøenes verden. Siden da har jeg eksperimenteret, læst og studeret om frø. Hvorfor spirer nogle frø nemt – andre først efter meget kompliceret behandling? Hvorfor kan man samle frø af blåblomstrende planter – og få pink blomster som resultat? På et tidspunkt var det logisk at begynde at dele ud, både af min viden og af de frø, som jeg efterhånden producerede i så rigelige mængder i min have. De første frø blev solgt i poser på et loppemarked til ligesindede haveelskere. Og med min baggrund som journalist lå det lige for at skrive om planter og frø i et nyhedsbrev, der samtidig fungerede som salgsorgan for mit stadig ekspanderende frø-sortiment.    

Antallet af læsere af nyhedsbrevet har været støt stigende gennem årene, og antallet af kunder ligeså. Med stor og god respons fra mange af de trofaste læsere og kunder, som har fulgt mig gennem årene, tog jeg tilabge i 2010 det sidste skridt til at etablere en ’rigtig’ frøhandel ved at åbne denne webshop og gøre frøene til min levevej.

Takket være mange og gode kunder har Albinus Frø vokset sig til en sund og levedygtig virksomhed. Fra januar 2016 har min mand, Esben Ørberg, også arbejdet med i forretningen. 

I 2023 stod vi med en efterhånden 13 år gammel webshop, som havde tjent både os og kunderne godt, men som også var blevet lidt 'rusten'. Så til 2024-sæsonen åbnede vi med en ny, opdateret shop. Nyt og lækkert design, større brugervenlighed - og stadig det store, brede og specielle udvalg af frø. Samt masser af god haveviden samlet på ét sted.

Om mine frø

 

Da jeg begyndte frø-eventyret, var en stor del af de frø, jeg solgte, dyrket i min egen have. Jeg producerer stadig et mindre udvalg af overvejende staudefrø, men efterhånden som butikken har vokset sig større, får jeg størstedelen af frøene fra en række engrosfirmaer i ind- og udland, der leverer frø af høj kvalitet. Derudover holder jeg af at drage naturens planter ind i haven og en del af frøene af vilde planter, samler jeg selv ind.

Jeg prøvespirer altid nye frø af egen avl og indsamling og de indkøbte frø er spiretestet fra leverandørens side. Jeg sælger kun frø, der har vist god spireevne. Enkelte slags frø kan dog - simpelthen fordi det er deres natur - være svære eller kræve helt særlige forhold for at spire. I så fald er det noteret ud for hver enkelt plante på frølisten. Endelig kan man aldrig forvente at alle frø spirer: mellem 65 og 95 pct. af frø - afhængigt af type - spirer normalt.

Der er stor forskel på, hvor længe frø bevarer spireevnen. I den ene ende finder vi skærmplanter, der for de flestes vedkommende hurtigt taber spireevnen - et års tid efter høst er de aldersstegne og spireevnen stærkt formindsket. I den anden yderlighed findes frø af fx bulmeurt: Undertiden ved arkæologiske udgravninger eller på steder, hvor gammel kulturjord blotlægges, dukker der frø af bulmeurt op, som dokumenteret har ligget i jorden i 5-600 år og alligevel stadig er spiredygtige. Men ovennævnte er ekstremerne. Som hovedregel har frø en levetid på min. 3-4 år. De frø, der sælges hos Albinus Frø, er stort set altid af den seneste høst og dermed så friske, som det er muligt. Frø af egen avl og indsamling høstes hvert år og det er altid den seneste høst, der sættes til salg. Når det gælder frø, der indkøbes hos engrosfirmaer, er mit mantra at indkøbe små portioner og købe ofte, fremfor at købe store portioner, der riskerer at ligge og blive gamle på lageret. Denne indkøbspolitik betyder dog også, at nogle frø undertiden kan være udsolgt i kortere perioder.

Forvent at frø fra Albinus Frø har en holdbarhed i 2-4 år, efter at de er blevet købt. Dette er under forudsætning af at frøene er opbevaret køligt, mørkt og koldt. Et vinterophold på en hylde ved siden af brændeovnen kan tage livet af selv de mest spiredygtige frø. De 2-4 års holdbarhed gælder dog ikke frø af skærmplanter - her kan man ikke forvente mere end ét års holdbarhed.

Er der tvivl om hvorvidt frø, som er købt for et eller flere år siden, er spiredygtige, kan man foretage en lille spireprøve af nogle enkelte frø - dette er mest oplagt ved grøntsagsfrø. Det kan fx gøres ved at lægge nogle gennemvædede vatrondeller på en tallerken, presse frøene ned i vattet og dække tallerkenen med husholdningsfilm, en plastpose eller en glasklokke. Placér tallerkenen ved  stuetemperatur, 20-25 grader. Sørg for at 'lufte ud' en halv times tid om dagen, så frøene ikke rådner. Er de 'gamle' frø stadig spiredygtige, vil de fleste typer frø begynde at spire inden for 2-4 dage, som bevis på at resten af posens indhold kan bruges til såning. Vær opmærksom på at disse regler for spiretest, er meget generelle. Fx spirer salat nødigt ved temperaturer over 20 grader, mens chili og peber først spirer ved ca. 25 grader. Endelig kan man ikke spireteste frø af stauder på denne måde, for de kræver ofte helt særlige forhold.

Alle frø er håndpakkede i brune papirsposer. Når det gælder meget små frø, er de yderligere pakket i en lynlåspose, der ligger i papirsposen. Der er håndskrevet navn på poserne, men ikke beskrivelser og såvejledning – det finder du i teksten om den enkelte type frø her på sitet. Antallet af frø i poserne varierer. Antallet af frø i posen fremgår af beskrivelsen af den enkelte type frø.